Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Crosswind
SCGvACC Forum > Training Department > Training Department
snake
Moze li neko da mi malo poblize objasni problematiku vezanu za poletanje i sletanje sa bocnim vetrom?
Kapiram da kod sletanja avion se okrene ``u vetar``. To mi super ide, namestim bocni na 30 cvora sa udarima do 60 okrenem avion 10-15 ``u vetar`` fino uhvatim lokalajzer i glajd i picim dole (malo ljulja putnici vriste ali ipak ide). E sad problem mi nastaje kada treba da sletim. Dolazim iznad piste a nos aviona mi je na 10-15 stepeni levo/desno u odnosu na pistu. I sta se u takvim situacijama radi? Da li se koristi ruder ili eleroni ili ruder i eleroni zajedno ili ... Eksperimentisao sam dosta, nekad sletao,nekad isao u go around nekad izletao sa piste i tako. Dakle zanima me kako se po slovu zakona slece i polece kada je bocni vetar? I kada se koristi ruder i zasta a kada ne i zasto? I kako sve ovo ide u FS-u i jer koristite onu opciju za autoruder?

Uf sit se ispisa sad jos samo da mi neko odgovori na sva ova pitanja sp_ike.gif

Pozdrav
Mladen
Veljooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!! biggrin.gif
Aca
Pa prvo udari od 60 cvorova su zaista orkanski vetar i to je previse cak i pod trideset stepeni. Uglavnom je za avione mlaznjake oko 30cvorova bocnog vetra neka ogranicavajuca cifra za bezbedno sletanje.
Super ti je ideja za ILS da uhvatis ispravku od XX broja stepeni i to je sasvim OK tako se radi. Slobodno mozes da sletis i pod takvim uglom na pistu iako je on recimo cak i 15stepeni offset. U flight Manualu svakog aviona pise bocna komponenta i on bi to trebao da izdrzi cak i bez ikakave ispravke. To sto ce sletanje biti uzas boze moj ali konkretno Airbus je pravljen da tako slece u uslovima bocnog vetra takozvana traverza.
A druga popularnija metoda je da eleronima i kormilom pravca pariras vetar i obocno se ta tehnika korsti pred samo sletnje otprilike ispod 700-500feeta iznad elevacije. Poluvolan u pravac vetra i kontra nogu i drzis pravac piste. To su takozvane ukrstene komande i vrlo dobro funkcionisu osim sto time smanjujes Aerodinamicku povrsinu krila koje je zasenceno, povecavas otpor i iznad odredjenog nagiba na krilu se otklanjaju i spoileri koji dodatno povecavaju otpor.

Obe varijante imaju svoje prednosti i mane ali su i ob efikasne. Vazno je ziv sleteti. smile.gif

Aca
snake
Hvala Aco thumbsupguy.gif

Znam da je 60 cvorova ``malo`` previse ali dobro FS je to pa nije zgoreg probati razne ekstremne situacije u toplini i miru sobe. Ja inace teram 737NG i za njega su limiti za sletanje sa bocnim vetrom od 33 sa vingletima do 36 bez tako da se uklopim nekako.

Ja sam inace zavrsio FS Flying Lessions smile.gif a tu su za crosswind landing dali dva nacina
Crabbing i One Wing Low. Citao sam to ali opet jasnije je kada ti se lepo objasni na srpskom.
Ivan Kovacevic
Jedna preporuka bi bila da prvo udjes u mali avion pa uzletis i samo vezbas side-slip. Zavisno od velicine aivona i brzine, pokusaj da odrzis wings level sa full rudder devijacijom. E, onda ponovo pokusaj to sa sletanjem, s' tim da se uz pomoc rudder-a okrenes malo. Ponekad to i nije najbolja ideja, i za bi to uspeo kako treba, moras da imas dobar prilaz, znaci ne da se ti sad na 30 fita ponov namestas na centerline, nego da si imao stabilan prilaz, i onda brzo i efikasno (jer ne mozes dugo) se poravnaj sa rwy heading-om.
Ovo ne vazi previse za sve avione, ali postoji procedura za 747 koja se zove de-crab sto je bas to, u sustini.

Vrlo poznat video je B747-400 kako slece u stari Hong Kong - Kai Tak. http://www.metacafe.com/watch/30410/boeing...xtreme_landing/
Andrija
QUOTE(WGV1015 @ May 21 2006, 09:14 AM) *

Vrlo poznat video je B747-400 kako slece u stari Hong Kong - Kai Tak. http://www.metacafe.com/watch/30410/boeing...xtreme_landing/

Ovo stvarno treba umeti! Pogledajte samo koliko je motor br.1 blizu zemlje surprise.gif

Pozdrav,
Andrija
Ljubinko
jednom u zivotu sam uspeo ovako nesto...

a vise puta sam pokusavao i uvek bih zavrsio na pisti ali skroz na strani...
ja kad vidim da je mnogo jak crosswind, koristim autoland...

snake
Stvarno umece.
Ali ovaj nije bio te srece

http://www.airliners.net/open.file/0122621/M/

Mogu misliti koliko puta se desavalo na Kai Taku da raspale motorom o pistu.
Vuk
He he he mogu da zamislim koliko je bilo vrištanja unutra...U oba slučaja shocking.gif sos.gif

I jedno pitanje....nevidi se na snimku najbolje ali zar pilot prvog(onog uspešnog) sletanja nije trebalo da krene u missed ...koliko ja vidim on je bio nekih 30 metara van ose piste!? huh.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.